Tajemství správného uchování vína. Vinotéka není jen prosklená lednice...

Tajemství správného uchování vína. Vinotéka není jen prosklená lednice...

Jste milovníci vína? Pak určitě občas řešíte problém, jak ho mít při ruce vždy správně vychlazené. 

Ideální je samozřejmě vinný sklep, ovšem ne každý je majitelem nemovitosti, kde si ho může dovolit. U běžných smrtelníků vyřeší problém domácí vinotéka.

Není to však jen „prosklená lednice“, která představuje zajímavou součást interiéru – díky vinotéce budete víno správně skladovat. Udrží totiž obsah ve stálé teplotě a temnotě, což je pro uchování vlastností vína zásadní.

Víno jako v bavlnce

Jak vlastně vinotéka funguje? Pokud je chlazena kompresorem, spíná se přibližně třikrát do hodiny a provoz je trochu slyšet. Vinotéky, které pro chlazení využívají termočlánky, mají nižší hluk a vibrace a běží nepřetržitě. Skvěle regulovaný vnitřní oběh zaručí konstantní ideální teplotu. Peltierovy články, které je pohánějí, mají malé rozměry a teoreticky neomezenou životnost.

Některé vinotéky jsou uvnitř rozděleny na zóny s rozdílnou teplotou, od nejchladnější pro sekty až k nejméně chladné pro červená vína. Moderní typy jsou pak vybaveny LED displejem nastavené teploty, který spolu s elegantním tmavým sklem dotváří vzhled působivého doplňku interiéru.
 
Vinotéka BCW - 25A: Termoelektrická vinotéka energetické hodnoty A+ zachová teplotní rozmezí 8 – 18 °C. Je určena pro pro 8 lahví



Hlavně stálá teplota

Ideální teplota pro archivování vína je 10 až 12 °C. Vzhledem k úspoře energie by proto vinotéka neměla být umístěna poblíž zdrojů tepla ani v příliš vyhřátých místnostech. Daleko důležitější než skladovací teplota (víno snese rozmezí od 5 do 18 °C, jen při vyšší teplotě stárne rychleji) je však její stálost a tma uvnitř. Ze všeho nejvíc totiž vínu škodí výkyvy teplot a ultrafialové záření.

Láhve s korkovými zátkami by měly být ukládány vodorovně. U stojících lahví totiž zátky časem vyschnou, zmenší objem a bude kolem nich pronikat vzduch, který způsobí oxidaci, při které víno změní barvu, zoctovatí a ztratí chuť. Vínu nesvědčí ani pohyb, takže byste s uloženými lahvemi neměli zbytečně manipulovat.

Vinotéka BCW – 49: Luxusní model termoelektrické vinotéky pro 18 lahví potěší kombinací designu a funkčnosti. Má dvě teplotní zóny a nabízí rozmezí teplot 12 – 18 °C)



Ve vinotéce budete mít své oblíbené značky vína vždy po ruce, optimálně uchované a vychlazené. A protože kvalitní víno zraje, budete moci postupně vychutnat, jak se mění v různých fázích zrání. Navíc vás nezaskočí nečekaná návštěva, vždy ji budete mít na co pozvat. Má to jen jeden háček: bude vás to častěji svádět, abyste ochutnali…

Co by měl vědět majitel vinotéky

Neplatí čím starší, tím lepší. Každé víno totiž prochází vývojem. Mladé láká svěží kyselinkou a ovocitým buketem, optimálně zralé vyrovnaným spojením všech složek a chutí vína. Pokud křivku zrání špatně odhadnete, ztratí přestárlé víno svou bohatost a působí plochým, prázdným dojmem.

Většina vín se konzumuje relativně mladých, maximálně 3 roky po sklizni. Jestliže máte pozdní sběr či výběr z hroznů či bobulí, může to být až 6 let. Obecně platí, že bílé víno zraje v láhvi rychleji, než červené. Z bílých vín se k archivaci nejvíc hodí odrůdy, které v láhvi zrají pomaleji a mají vyšší obsah alkoholu (alespoň 12 %): Rulandské bílé a šedé, Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon či Chardonnay a další. U červených vín je to pak Rulandské modré či Cabernet Sauvignon.

Nevhodné pro delší uchování jsou potom odrůdy Müller-Thurgau či Veltlínské červené rané, které naopak díky rychlému zrání oceníte třeba v podobě svatomartinského vína. Nevyplatí se skladovat ani levná vína ze supermarketů a vůbec vína nekvalitní.

Potenciál k dlouhodobému skladování naopak mají vína portská či burgundská a harmonická vína dobrých ročníků od renomovaných vinařů. Top kvalitu pak představují kvalitní vína z oficiálně klasifikovaných francouzských vinic (Grand Cru Classé) či oblasti Sauternes.