Co byste měli vědět o víně

Bílé a růžové víno

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán s rozšířeným dnem a zúženým hrdlem na vyšší stopce, objem 200–400 ml
  • Správná teplota při podávání vína: 7 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 9 - 11 °C *
  • Servírování: Bílá vína se pro udržení nízké teploty doporučuje servírovat v nádobě s ledem nebo chladicím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.

Co se k němu hodí: ryby, plody moře, kaviár, drůbež, kuřecí a telecí maso, zelenina, šunka, sushi, dezerty (ovocný koláč), ovoce, pizza, sýry měkké, tavené, kozí, ovčí, pařené, Hermelín, Čedar, Parmazán, Primátor

Co-byste-meli-vedet-o-vine_bile.jpg

Červené víno

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán nebo široký sklenka Balon na vyšší stopce, objem 400 – 600 ml
  • Správná teplota při podávání vína: 10 – 12 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 12 - 14 °C *
  • Servírování: U červených vín se provádí tzv. dekantace. Víno se při ní přelije do karafy, čímž se provzdušní a harmonizuje. Navíc můžete oddělit případný sediment. Pokud nemáte karafu, nechte víno alespoň „vydýchat“ v otevřené láhvi. Dekantace by měla trvat alespoň půl hodiny, u starých robustních vín však klidně až dvanáct hodin.

Co se k němu hodí: zvěřina, steaky, pečená kachna a husa, hovězí, vepřové, skopové, těstoviny, klobásy, sýry typu Niva, sýry s tmavou plísní, zrající a výrazné, Hermelín, Čedar, Parmazán, Primátor

Co-byste-meli-vedet-o-vine_cervene.jpg

Šumivé víno

  • Vhodné sklo: úzká a vysoká sklenka tvaru Flétna o objemu 150 - 250 ml., která nechá vyniknout řetízkování bublinek ze dna
  • Správná teplota při podávání vína: 5 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 7 – 9 °C
  • Servírování: Šumivá vína by se pro udržení nízké teploty měla podávat v chladicím kbelíku s ledem a vodou.

Co se k němu hodí: ústřice, humr, langusta, mořské plody, uzený losos, drůbež, vařená zelenina, omeleta, slané pečivo, dezert - pudink, pěna, suflé

Co-byste-meli-vedet-o-vine_sumive.jpg

* Kvalitním, silným vínům neuškodí teplota vyšší: u bílého o 1 °C, u červeného až o 6 °C podle obsahu taninu.