O italských vínech

Itálie

Název Prosecco je zřejmě odvozen od názvu vesnice stejného jména, nacházející se okolí Terstu. Toto vynikající šumivé víno, které jsme pro Vás vybrali, se pěstuje v oblasti trojúhelníku tvořeného městy Padova, Vincenza a Treviso.

Podle dochovaných dokumentů se Prosecco začalo vyrábět již v dobách říše Římské a stejně jako dnes se využívaly výhradně hrozny odrůdy Glera. V té době to bylo jen tiché víno. Prosecco, jak ho známe dnes, se začalo produkovat až na počátku 20. století. Přispělo k tomu především zavedení nových technologií druhotného kvašení.

Kvalita tohoto vína se výrazně zlepšila po roce 1962, kdy se zvýšila technologická disciplína. Od roku 2009 je tato oblast chráněna značkou DOCG (Denominazione di Origine control e garantita), zaručující kvalitu tohoto nejslavnějšího italského šumivého vína.

Díky poměrně nízké ceně a vysoké kvalitě nahrazuje Prosecco  úspěšně při slavnostních příležitostechpravé Champagne. Výborně se také hodí při přípravě svěžích letních koktejlů.