Jak pečovat o vánoční stromek?

Jak pečovat o vánoční stromek?

Jaký by měl být vánoční stromek? Co největší, pravidelně rostlý, s hustými větvemi. Měl by krásně vonět. A také by měl vydržet bez opadání alespoň do Tří králů.

Jak takový strom najít? Vybrat si smrk, borovici, nebo jedli? Jak se o stromek starat? A vůbec – není lepší umělý? Na všechny tyto otázky Vám odpovíme.

Češi mají nejraději kavkazskou jedli

Smrk, borovice, nebo jedle? Odpověď na tuto otázku řeší většina Čechů podobně. V ČR se nejčastěji prodává kavkazská jedle, smrk ztepilý nebo pichlavý a černá borovice. Liší se tvarem a hustotou koruny, umístěním jehličí na větvích a samozřejmě cenou.

Borovice a smrk určené na vánoční stromky bývají obvykle české provenience. Jedle se často dovážejí, protože u nás se jim kvůli vysokým ekologickým nárokům (vzdušná vlhkost, ideální půda, čistý vzduch, místo chráněné před větrem a mrazem) příliš nedaří.

Borovice vydrží nejdéle. Má řidší větve, které jsou ze všech stran obrostlé dlouhým, pichlavým jehličím. Výdrž jedlí je srovnatelná a mají ze všech stromků nejhustší, pravidelně rostlé větve. Polodlouhé jehličí je obrůstá ze tří stran a píchá nejméně, takže se s ní nejpohodlněji manipuluje. Smrk opadá nejdřív. Větve má skoro stejně husté jako jedle a jsou pokryté jehličím naplocho ze dvou stran. Jehličky jsou krátké a pořádně pichlavé.

Řezaný je ekologičtější

Jestliže chcete být ekologičtí a šetřit přírodu, zvolíte stromek řezaný. Ano, čtete správně. Tvrzení, že umělé stromky šetří přírodu, bylo už dávno vyvráceno. Jak spočítali ekologové, umělý strom ušetří životní prostředí, pouze když ho majitelé budou využívat alespoň 20 let. Nehledě na to, že podle odborníků z Vídeňské univerzity spotřebuje výroba a distribuce jednoho umělého stromku víc kyslíku, než kolik ho dokáže vyprodukovat několik stovek živých stromků po celou dobu růstu. Umělé stromy se totiž vyrábějí z plastu, hliníku a dalších neekologických materiálů, přičemž putují z Číny do Evropy tisíce kilometrů. Zanechávají tak za sebou pořádně dlouhou emisní stopu, a to už vůbec nemluvíme o jejich obtížné likvidaci.

Vánoční stromky se v současné době pěstují v pravidelných řadách na speciálních farmách, kde na místo každého uříznutého hned přijde nová sazenice. Barbarské nájezdy na mladé stromky volně rostoucí v lese jsou už dávno zbytečné – proč se namáhat a riskovat vysoké pokuty, když stačí pohodlně vybírat z nádherných živých stromků za rozumnou cenu?

Péče o vánoční stromek: chlad a voda

Jak dlouho řezaný vánoční stromek vydrží? To záleží na vás na vaší péči. „Řezaný vánoční stromek uložte do nádoby s vodou a nechejte v chladném prostředí až do doby, než ho budete zdobit. Před uložením stromku do vody ještě zkraťte spodek kmene o několik cm. Čerstvým řezem dokáže strom přijmout až 5 l vody, a vydrží tak déle svěží. Dejte pozor, ať kůra dosahuje pod hladinu vody v nádobě – stromy totiž sají vodu pletivem umístěným pod kůrou. Takto můžete jedli nechat stát na balkóně, terase nebo na chladné chodbě až do Štědrého dne. Pokud si přenesete stromek z venkovního mrazu domů až na Štědrý den, nechte ho co nejdéle aklimatizovat v chladné místnosti, aby prudkým přechodem do tepla neutrpěl teplotní šok,“ radí Jan Elšík a dodává: „Vyplatí se také pořídit stojan, do kterého lze nalít vodu, aby jedle mohla pít průběžně. Možná budete muset kmen trochu ořezat, aby se do něj vešel. Dejte přitom pozor, ať kůra opět dosahuje až do vody v nádobce.“

Pokud se budete řídit těmito radami, můžete mít doma vánoční stromek skoro až do Velikonoc…