Když ladí jídlo s vínem, je to óda na radost…

Když ladí jídlo s vínem, je to óda na radost…

Také jste už během letních grilovacích večerů a posezení v rodinném kruhu nebo s přáteli ochutnali některá z lahodných chilských, jihoafrických a italských vín z naší exkluzivní nabídky? A možná Vám ještě před nákupem přijde vhod pár zajímavých rad, jak vhodně ladit jídlo s vínem. Snaha o snoubení chutí a vůní je totiž stejně kreativní jako každé jiné umění a zážitek z harmonie jídla a vína stejně jedinečný jako vnímání vůní či hudby.
Když ladí jídlo s vínem, je to óda na radost…

Obecně platí, že…

  • Bílé víno podáváme ke světlým masům (drůbeží, telecí, rybí, plody moře), světlým omáčkám, zeleninovým salátům a většině sýrů. Červené se zase hodí k tmavým masům, kořenitým jídlům, těstovinám a sýrům s výraznou chutí.
  • Servírujeme bílá vína před červenými, mladá před vyzrálejšími, lehčí před těžšími, suchá před sladkými.
  • Platí zásada své k svému: k lehčím, jednodušším, málo kořeněným jídlům s nízkým obsahem tuku zvolíme lehčí, sušší víno. Tučnější jídla najdou oporu v plnějších vínech s vyšším obsahem alkoholu (přívlastková, pozdní sběry). Čím kořeněnější je pokrm, tím výraznější by mělo být i víno. Ke sladkým dezertům a ovoci pak podáváme sladká bílá nebo růžová vína, případně vína šumivá či perlivá.
  • Je-li víno součástí receptu, měli byste stejným vínem hotové jídlo také zapíjet.
  • K regionálním specialitám patří místní vína: kohouta na víně po burgundsku zapijeme burgundským, tiramisu báječně doplní šumivé italské Prosecco.
  • K polévkám se většinou hodí bílá vína, výjimkou jsou zvěřinové a mastné vývary, kterým sluší červené.
  • Sýry představují báječnou kombinaci k bílému i červenému vínu, záleží na druhu. Měkké, tavené, kozí, ovčí a pařené sýry spláchněte bílým vínem, sýry s modrou plísní typu Niva, tmavou plísní a zrající víc doceníte s červeným. Tvrdé sýry jako čedar či parmazán můžete podávat s obojím vínem, stejně tak sýry s bílou plísní typu Hermelín.
  • Víno k těstovinám se vybírá podle omáčky. Ta je pro harmonii pokrmu důležitější než maso. U masa vůbec hodně záleží na úpravě: červené víno je jasná volba k hovězímu steaku, jestliže však servírujete hovězí plátek se smetanovou omáčkou, doceníte kombinaci s plnějším bílým vínem.
  • Ovocné saláty nacházejí ideální protějšek v aromatickém bílém víně.

Co by se nemělo

Milujete zmrzlinu a čokoládu? Dejte si ji raději s kávou a na víno zapomeňte! Stejně tak budete obtížně hledat harmonii chuti v kombinaci vína a vajec.

Co s čím, aneb vylaďte harmonii chutí

Kyselé: Kombinace jídla a vína se sčítá, svěží suché víno udělá z kyselého jídla ještě kyselejší. Umocní také hořkost či chuť koření. Zato s tuky reaguje vinná kyselinka jedna radost: rozpustí je a vydatné pokrmy zlehčí. Dobře se snáší i se sladkým, kterému dodá větší svěžest.

Hořké: Hořké a hořké – to nejde k sobě. Vína s vysokým obsahem tříslovin zvyšují hořkost jídla. Zato se skvěle druží s uzenými a grilovanými masy. Pomáhají také rozkládat tuky a chutnají i se sladkými jídly.

Slané: Slané jídlo zvyšuje vnímání kyselosti, takže tuto kombinaci nelze doporučit. Nesnáší se moc ani s hořkými tříslovinami, zato dobře vychází se zbytkovými cukry - klasikou je v tomto směru osvědčená kombinace slaného sýra Roquefort a sladkého vína Sauternes.

Sladké: Sladké jídlo a sladké víno, toť skvělá kombinace! Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale harmonizuje. Dezertní víno sluší nejen dezertům, ale také nasládlým smetanovým omáčkám, sladkokyselé asijské kuchyni či pikantním pokrmům s kokosovým mlékem.

Ostatní také zajímá

Průvodce výběrem vín
Průvodce výběrem vín
Doporučená jídla a recepty k vínům
Doporučená jídla a recepty k vínům

Mohlo by vás zajímat

Exkluzivní vína

Tipy pro vás

Petirrojo Carmenere Reserva
202 Kč 115 Kč
Petirrojo Chardonnay Reserva
202 Kč 115 Kč
Grüner Veltliner Exklusiv
233 Kč 145 Kč
Malbec, Santa Julia  [+]
232 Kč 145 Kč
Sauvignon Blanc, Reserva, SOLECA
202 Kč 115 Kč
Cabernet Sauvignon, Reserva, SOLECA
202 Kč 115 Kč