Vína z Chile, Jihoafrické republiky a Itálie

Ptáte se, co mají společného sekačky, bazény a vybavení pro zahradu s pitím kvalitního vína? Víc než by se mohlo na první pohled zdát! Představte si poklidný letní večer na zahradě: Ráno jste posekali trávník, přes den se osvěžili v bazénu. Teď už pohodlně sedíte okolo grilu, těšíte se na šťavnatý steak a pomalu vychutnáváte lahodné víno…
Tak nějak jsme se před více než dvěma lety zasnili i my… A našli jsme cestu, jak nabízet skvělá vína za dostupné ceny. Spolu s prezidentem Asociace sommelierů ČR, panem Martinem Pastyříkem, jsme odjeli do Chile a Jihoafrické republiky, abychom osobně vybrali to nejlepší z nejlepšího. A díky tomu, že víno objednáváme ve velkém množství a dovážíme si je sami, daří se nám nabízet i velmi kvalitní vína za opravdu zajímavé ceny, zejména v rámci Věrnostního programu. Chceme Vám dát touto nabídkou najevo, jak moc si vážíme Vaší přízně.

Vína z Chile

Díky ideálním klimatickým podmínkám se Chile stalo jednoznačně nejvyhledávanější oblastí pro výrobu kvalitních vín v Jižní Americe. Vina z Chile jsou na rozdíl od evropských vín mohutnější, s intenzivnější příchutí po ovoci. To je dáno jak polohou země, kdy z jedné strany působí Tichý oceán a z druhé horský masiv And, tak i podložím a celkovým podnebím. Zdejší teplota, sluneční svit, srážky, intenzita proudění vzduchu nebo i mráz vytvářejí jedny z nejlepších podmínek na světě pro pěstování révy vinné.
Z bohaté nabídky chilských vinařství jsme vybrali rodinné vinařství Bisquertt, založené v roce 1978 v údolí Colchagua, které leží jižně od hlavního města Chile a patří k nejlepším vinařským polohám v zemi. Vinařství produkuje plná, harmonická vína, ovlivněná jedinečným místním terroir (místo zrodu vina – tedy kombinace klimatu, geografie, geologie a půdy). Vína z tohoto vinařství získávají pravidelně vynikající bodová ohodnocení ve světových soutěžích a od renomovaných odborných časopisů.

Vína z Jihoafrické republiky

Jihoafrická vína byla ještě před deseti lety v Evropě tabu. V posledních letech však dobývají nejen starý kontinent, ale celý svět. A právem. Hrdí místní vinaři dobře vědí, že Jihoafrická republika patří k nejstarším z nových vinařských zemí – vinařství se sem dostalo v roce 1655, dříve než do Kalifornie (1697) či na Nový Zéland (1813). Na stovkách hektarů zde zrají ty nejlepších odrůdy a země se svou produkcí vína dnes  řadí na osmé místo světových producentů.
Místní podnebí lze přirovnat ke Středozemnímu.  Je pro něj charakteristický vysoký počet slunečních dní v kombinaci s vlahým, chladným větrem vanoucím od oceánu, což vytváří změny teplot, které jsou pro dozrávání révy vinné ideální.

Vína z Itálie: prosecco

Čím je šampaňské pro Francouze, tím je prosecco pro Italy. A právem. Nejslavnější italské šumivé víno se rodí v podhůří Dolomit, v půvabné kopcovité krajině provincie Treviso. Jeho úctyhodně dlouhou historii začali psát již starověcí Římané, když víno kvasili výhradně hrozny odrůdy Glera. Z „tichého“ vína této odrůdy se potom na počátku 20. století stalo díky technologii druhotného kvašení víno šumivé a brzy si získalo na oblibě a věhlasu.
Díky poměrně nízké ceně a vysoké kvalitě úspěšně konkuruje pravému šampaňskému. Atraktivní barva se leskne světle slámovými odlesky. Delikátní a zároveň velmi intenzivní aroma připomíná vůni jablek a vyzrálých banánů. Na patře je chuť bohatá, se šťavnatou pěnou, protkaná jemnou ovocností a velmi suchým závěrem, což dodává vínu překvapivou harmonii. Díky metodě Charmat (druhotné kvašení pod tlakem v nerezovém tanku) doprovází víno příjemné jemné řetízkové perlení.
Z místních vinařství jsme vybrali San Martino, které patří rodině Cescone. Okolo vína se točí životy už třetí generace, od dědečka Luigiho přes syna Giovanniho až k vnukovi Walterovi. Víno obhospodařují na vlastním pozemku podél řeky Piavy a v kopcích mezi městy Conegliano a Valdobbiadene, tedy na území provincie Treviso, které je historickým domovem Prosecca a kontrolují každý krok od výběru hroznů při ruční sklizni přes kvašení metodou Charmat až po plnění do lahví.