Jak správně pít a jak archivovat víno

Abyste si opravdu naplno užili všechny vlastnosti vína, vychutnávejte jej všemi smysly – zrakem, čichem i chutí – a pomalu. Níže uvádíme obecné střední hodnoty doporučovaných teplot vína. Kvalitním, silným vínům však neuškodí teplota vyšší: u bílého o 1 °C, u červeného až o 6 °C (podle obsahu taninu).

Jak pít bílé a růžové víno 

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán s rozšířeným dnem a zúženým hrdlem na vyšší stopce, objem 200–400 ml
  • Správná teplota při podávání vína: 7 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 9 - 11 °C *
  • Servírování: Bílá vína se pro udržení nízké teploty doporučuje servírovat v nádobě s ledem nebo chladicím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.

Jak pít červené víno

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán nebo široký sklenka Balon na vyšší stopce, objem 400 – 600 ml
  • Správná teplota při podávání vína: 10 – 12 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 12 - 14 °C *
  • Servírování: U červených vín se provádí tzv. dekantace. Víno se při ní přelije do karafy, čímž se provzdušní a harmonizuje. Navíc můžete oddělit případný sediment. Pokud nemáte karafu, nechte víno alespoň „vydýchat“ v otevřené láhvi. Dekantace by měla trvat alespoň půl hodiny, u starých robustních vín však klidně až dvanáct hodin.

Jak pít šumivé víno

  • Vhodné sklo: úzká a vysoká sklenka tvaru Flétna o objemu 150 - 250 ml., která nechá vyniknout řetízkování bublinek ze dna
  • Správná teplota při podávání vína: 5 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 7 – 9 °C
  • Servírování: Šumivá vína by se pro udržení nízké teploty měla podávat v chladicím kbelíku s ledem a vodou.

Jak správně skladovat víno

Pokud máte doma tmavý vinný sklep, kde je stabilní teplota okolo 11 °C a vlhkost kolem 65 %, máte vyhráno. Řešení však existuje i pro ostatní. Tím druhým nejlepším je samozřejmě domácí vinotéka. Na kratší dobu se ale obejdete i bez ní. 1 – 2 láhve bílého vína, které vypijete v řádu týdnů, můžete skladovat v horní polici lednice. Jestliže máte lahví více nebo víno červené, je vhodnější chladná komora. Teplota v ní může být i trochu vyšší, důležité je, aby byla stálá, protože vínu škodí hlavně teplotní výkyvy a světlo – na to postačí uzavřený karton či alespoň tmavý obal. Je také třeba chránit ho před pachy, které proniknou korkem.
Pokud máte vína s korkovým uzávěrem, musí být skladována vleže, aby byl korek smáčený vínem a nevysychal. Díky tomu nezmenšuje objem a tím pádem nepustí k vínu vzduch – oxidace by ho znehodnotila.

Jak správně archivovat víno

Archivace se od skladování liší časem a hlavně přísnějším dodržováním podmínek skladování. Může trvat 3 roky, ale klidně i 10 let a více, záleží na odrůdě, kvalitě, obsahu kyselin a alkoholu ve víně. Po celou dobu však víno musí být uskladněno vleže, v temnu a v konstantní teplotě v rozsahu 10 – 12 °C.
U vín neplatí čím starší, tím lepší. Největší alchymií je však odhadnout, kdy je víno „na vrcholu“. Víno zrající v láhvi totiž prochází různými fázemi. Pro mladé víno z loňského roku je typický ovocitý buket a svěží kyselinka. Zralé víno se „zakulatí“, má harmonickou, plnou chuť i vůni. Pokud křivku zrání špatně odhadnete a s dobou archivace to přeženete, ztratí přestárlé víno svou bohatost a působí plochým, prázdným dojmem. Jak tedy poznat, kdy je ta správná chvíle láhev otevřít?
Většina jakostních a kabinetních vín se konzumuje relativně mladých, maximálně 3 roky po sklizni. U výběrů z bobulí, ledových a slámových vín činí doba zrání alespoň 3 roky u a u pozdních sběrů a výběrů z hroznů 3 - 6 let. Obecně platí, že při vyšší teplotě skladování zraje víno rychleji a že bílé víno zraje v láhvi rychleji než červené. Záleží ale také na vaší chuti. Pokud máte raději svěží, ovocitá vína, můžete samozřejmě i ta kvalitní konzumovat hned po zakoupení. Jestliže dáváte přednost těžkým, plným vínům, můžete si počkat, než vám ve vinotéce dozrají.

Jaká vína archivovat

Základním předpokladem pro uchování vína v archivu je kvalitní ročník a kvalitní zátka, která nebude propouštět vzduch. K archivaci jsou vhodná vína s vyšším obsahem alkoholu (alespoň 12 %) a kyselin, protože to brání rozvoji mikroflóry obsažené ve víně. Důležitý je také odpovídající obsah volné kyseliny siřičité, která chrání víno před oxidací.
K odrůdám s vyšším množstvím kyselin patří Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské bílé, šedé i modré, Cabernet Sauvignon či Zweigeltrebe. Potenciál k opravdu dlouhodobému skladování mají vína portská či burgundská a harmonická vína dobrých ročníků od renomovaných vinařů. Top kvalitu pak představují kvalitní vína z oficiálně klasifikovaných francouzských vinic (Grand Cru Classé) či oblasti Sauternes.
Nevhodné pro delší uchování jsou potom odrůdy Müller-Thurgau či Veltlínské červené rané, které naopak díky rychlému zrání oceníte třeba v podobě svatomartinského vína. Nevyplatí se skladovat ani levná vína ze supermarketů a vůbec vína nekvalitní.

Potenciál zrání až 6 let mají třeba tato vína:
  • Sauvignon Blanc, La Joya, Gran Reserva
  • Chardonnay, La Joya, Gran Reserva
  • Cabernet Sauvignon, La Joya, Gran Reserva
  • Cabernet Sauvignon Bushvine
  • Carmenere, La Joya, Gran Reserva
  • Syrah Gran Reserva Premium
  • Merlot Winemakers Collection
Prohlédnout výběr exkluzivních vín