Jak kompostovat a vybrat správný kompostér

Tráva roste po většinu roku, a tak zahradníci nestále řeší nerudovskou otázku: Kam s ní?

Kompostéry nabízejí ideální řešení. Musíte ale vědět, co do nich dávat a jak to poskládat. Při správném postupu promění kompostér nevábné organické zbytky ve vyzrálou prsť, vonící po lesní půdě.

Kompostér ušetří měsíce času

Přesněji řečeno, kompostér běh času urychlí. Kompostování totiž napodobuje biologické pochody, které probíhají v půdě. Říká se jim humifikace a jde o rozložení mrtvé organické hmoty rostlinného a živočišného původu na humus neboli prsť, nejúrodnější a přirozeně prohnojenou zeminu.

Humifikační pochody však potřebují čas, a ten kompostér značně zkracuje. V rámci svých čtyř stěn připraví maximálně vhodné podmínky, čímž značně uspíší celý proces. Je konstruován tak, aby mikroorganismy a bezobratlí živočichové, kteří jsou součástí humifikace, mohli co nejsnáze a nejúčinněji pracovat. Díky tomu vznikne kvalitní prsť podstatně dřív než přirozeným rozkladem.
Kompostér

Co do kompostéru patří a co rozhodně ne?

Do kompostéru patří pevný a suchý „hnědý“ odpad: větve, piliny, hobliny, kůra, popel ze dřeva, lepenka, papírové kapesníky a ubrousky.

Další složku tvoří měkký a vlhký „zelený“ odpad: posekaná tráva, plevel, drny, listí, zbytky ovoce a zeleniny, staré pečivo, kávová sedlina, použité pytlíky od čaje, skořápky vajec a ořechů, hnůj a močůvka, peří, chlupy, vlasy

Čím pestřejší složení, tím lepší výsledná kvalita. Neplatí to ale o všem. Existuje spousta věcí, které do kompostéru rozhodně nepatří: kosti, odřezky masa, kůže, stolní oleje a tuky, rostliny napadené chorobami, větve z tújí, pecky a slupky z tropického ovoce, popel z uhlí a cigaret, exkrementy masožravých zvířat ani lidské, třeba na plenách, plasty, sklo, kov, barvy a ředidla, chemicky ošetřené materiály či potištěný papír.

Jak správně kompostovat

Zelený odpad je bohatý na dusík, hnědý odpad zase na uhlík. Na spodek kompostu založíte vzdušnou vrstvu hnědého odpadu asi do výše 15 cm. Ten umožní provzdušnění a odtékání přebytečné vody. Na ni přijde tenčí vrstva zelená, vysoká asi 5-7 cm. Jestliže chcete proces kompostování urychlit, zpracujte větve v drtiči nebo štěpkovači.

Kompost by měl mít pestré složení, dostatek vláhy (občas nutno zalít, aby byl vlhký) a vzduchu (aspoň jednou měsíčně promíchat „hnědé“ se „zeleným“). Jestliže jste ho správně založili, začne se do dvou dnů zahřívat činností mikroorganismů. Horká fáze dosahuje teploty více než 50 °C a trvá řádově dny až týdny. Dochází při ní k hygienizaci kompostu, při níž se likvidují zárodky chorob. Po tu dobu musíte kompost zásobovat dalším materiálem, protože bude tlením sesedat. Jestliže se hmota správně nezahřívá, je třeba ji zalít nebo přidat materiál. Tlení urychlí zralý kompost, případně chlévský hnůj.

Při správném postupu získáte v kompostéru čerstvý kompost už za 2 měsíce. A jestliže si počkáte až rok, bude výsledkem vyzrálá prsť, vonící po lesní půdě. Domácí kompostér

Jak vybrat kompostér?

Kompostovat lze v kompostovacích boxech či kompostérech. Hlavním kritériem je objem – podle toho, jak máte velkou zahradu, musíte odhadnout, kolik materiálu na kompost vyprodukujete. A také byste měli přihlédnout ke kvalitě materiálu.

Ideální volbou je kvalitní kompostér, vyrobený z vysokohustotního polyetylenu. Ten totiž nejlépe odolává mrazu a nekroutí se na sluníčku. „Běžně poskytovaná záruka našich kompostérů je sedm let, ale jejich výdrž může být klidně i dvojnásobná. Svědčí o tom fakt, že nezaznamenáváme v této komoditě téměř žádné reklamace,“ konstatuje Jan Elšík, specialista společnosti Mountfield.

Jak má být kompostér velký?

Minimální objem kompostéru má být 0,5 m3, aby došlo k dostatečnému prohřátí celého objemu, a tím likvidaci škůdců.
Jestliže máte malou zahradu, postačí pevný a kompaktní kompostér s volným dnem, například kompostér K 390, který pojme až 400 litrů biomasy.

Pokud pěstujete víc ovoce a zeleniny, případně obhospodařujete větší ploch, oceníte bytelný a stabilní kompostér. Můžete zkusit třeba kompostér K 700 z naší nabídky, do něhož se vejde až 720 litrů biomasy.
A jste-li příznivci klasického kompostování, přestavuje ideální řešení jednoduché, otevřené stavebnicové silo S 650. Když kompost uzraje, silo jednoduše rozeberete, a máte okamžitý přístup k celé hromadě.
komposter3.jpg

A další vychytávky…

Na tvaru kompostéru nezáleží, kvůli působení vzduchu jsou však důležité ventilační otvory na všech stranách a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu. Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového humusu. Šikovný je také otočný ventil, kterým můžete regulovat přívod vzduchu, a tím podle potřeby určovat rychlost rozkladu. 

Už jste se pro nějaký kompostér rozhodli? Teď ho ještě správně umístit na zahradu. Aby dobře fungoval, měli byste ho umístit do polostínu, přímé slunce obsah příliš vysušuje. A kvůli vlastnímu pohodlí se vyplatí vybrat místo s dobrým přístupem, abyste mohli kompost překopávat a snadno vyvážet kolečkem. Pak už zbývá jen čekat – a za pár měsíců osvěžit zahradu kvalitní prstí.

Prohlédnout výběr kompostérů