Jak vybrat zahradní gril

Kvalitní maso, grilovací koření, něco dobrého k pití a především pořádný zahradní gril – to je základ dobře, ale opravdu dobře ugrilovaného masa. Stačí si jen vybrat, zda grilovat na dřevěném uhlí nebo „na plynu“. V obou případech si výborně pochutnáte...

Jak vybrat gril?

Nejčastější volbou nejen našich zákazníků je gril plynový. Jeho příprava a rozpálení je rychlé a snadné. Stejně tak i samotné grilování. Plynové hořáky ve spojení s unikátním TRU-Infrared systémem navíc poskytují zcela rovnoměrné teplo a zabraňují také vzplanutí tuku, což oceníte. Ani údržba plynového grilu není náročná. Řada plynových grilů v naší nabídce uspokojí běžné nároky na nedělní zahradní party nebo rodinnou večeři i požadavky skutečných profesionálů. Rozhodujícím faktorem při výběru bude kromě kvality také velikost grilovací plochy nebo počet hořáků.Plynový grilPro mnohé je grilování spojeno především s vůní kouře z dřevěného uhlí. Rozpalování a pomalé grilování je s dobrým grilem příjemným rituálem s všudypřítomným aroma dřeva a masa ve vzduchu. Ten oceňují jak příznivci romantiky u ohně, tak zastánci tradičních BBQ postupů. Správná příprava pokrmů na takovém grilu bude vyžadovat větší zručnost, ale i zde Vám může být dobrým pomocníkem technologie TRU-Infrared, která chrání maso před připálením.
 
Ještě jste se nerozhodli? Výhody metod grilování na plynu a na grilovacích briketách v sobě spojuje hybridní gril. Maso můžete např. připravit rychlým grilováním na plynu a úpravu finalizovat na specifickém plamenu dřevěného uhlí. Přechod z jednoho paliva na druhý Vám zabere méně než minutu.Plynový gril nerezový
Elektrický gril je skvělým řešením pro malé prostory a místa, kde není žádoucí kouř, třeba na balkonech městských bytů.Elektrický gril Bistro
 
Pro kempování nebo menší rodinné příležitosti je designován malý kompaktní gril na plynové kartuše.
 
Pro milovníky uzeného masa doporučujeme digitální elektrickou udírnu. Kompaktní přístroj skvěle padne každé terase a navíc bude celý proces uzení řídit automaticky (nabízí také možnost manuálního režimu). Udírna produkuje kouř, proto je určena pro venkovní použití.Elektrická udírna

Jak rozpálit a pracovat s teplotou?        

Plynový gril vyniká jednoduchostí ovládání a rychlostí grilování. Hořáky zažehnete jediným tlačítkem elektronického zapalování. (Dlouhá spona na řetízku u těla grilu slouží k umístění zápalky a bezpečnému zapálení hořáků v případě, kdy např. vybitá baterie elektronické zažehnutí neumožní.) Při zavřeném víku nechte gril roztopit 10-15 min na vysokou teplotu. S grilem opatřeným TRU-Infrared systémem dosáhnete stejného výsledku při nižší teplotě a kratším čase grilování než na konvenčních grilech.TRU - infraredRozpálení dřevěného uhlí pro grilování výrazně usnadní rozpalovač (zapalovací komín) na brikety. Když teplota pod poklopem dosáhne 200 °C, můžete na rošty pokládat maso.
 
Na elektrickém grilu má grilovací plocha rovnoměrné teplo, připraven pro přípravu masa je při teplotě 200 °C.             

Co s masem před a během grilování ?                                                  

Maso naložte 4-24 hodin před grilováním do solného roztoku. Před grilováním můžete ještě do masa vpravit speciální jehlou marinádu. Rozvrhněte si grilovací plochu podle teploty a časů potřebných pro jednotlivé pokrmy. Snažte se, aby maso nepřesahovalo přes hranice jednotlivých grilovacích plátů. Při grilování tučných jídel nechávejte poklop otevřený. Když nejprve maso vystavíte krátce teplotám od 150°C  výše, zatáhne se, vytvoří na povrchu lahodnou krustu a uchová uvnitř veškerou šťávu. Maso můžete také potírat polevou nebo omáčkou. Pokud ale obsahuje cukr nebo med, aplikujte ji max. 10 minut před ukončením grilování. Pro mírné grilování, zeleninu nebo rozpékání pečiva můžete využít zadní mřížku nad grilovací plochou. Pro přípravu např. kýty, celé drůbeže nebo vepřového masa doporučujeme používání rotisserie.
 
Prohlédněte si pro inspiraci naše recepty.

Jak gril čistit a udržovat?            

Po ukončení grilování na plynu ještě cca 15 min vypalujte tuk a drobné zbytky pod zavřeným poklopem s hořáky na plný výkon. Po vychladnutí pokračujte manuálním čištěním. Škrabka na emisní desku je součástí balení. Přirozenou vlastností původně ocelově stříbrné desky je její postupné vypalování (tmavnutí je žádoucí). Čím více vypálená, tím lepší tepelné vlastnosti má. Pro čištění grilovacích roštů doporučujeme vlažnou vodu, popř. čistič na sklo a speciální kartáč (také v nabídce příslušenství ke grilům). Nevkládejte rošty do myčky nádobí! Udržujte na emisních deskách i roštech také stálou vrstvu oleje pro vysoké teploty. Ulehčíte si čištění a desky navíc chráníte před rezivěním. Pro části z nerezové oceli (obvykle velká část šasi) použijte čistič nerezových grilů, pro usazeniny použijte abrazivní houbičku (nikoli drátěnku). Plastové části vyžadují jen teplou mýdlovou vodu.

Jak s plynovou bombou?           

Do odkládacího prostoru velkých plynových grilů lze umístit propan-butanovou náplň 5 kg (během grilování ale musí být z bezpečnostních důvodů mimo šasi grilu). 10 kg náplň vzhledem k její velikosti umístíte vedle grilu. Regulátor spojující propan-butanovou náplň s hořáky prodáváme samostatně.

Produkuje elektrický gril kouř?                                            

Vzhledem k tomu, že nedochází ke spalování uhlí ani plynu, uvolňuje se při grilování na elektrickém grilu jen kouř vznikající tepelnou úpravou pokrmů, tedy ne více, než při běžném vaření nebo smažení. Proto je také vhodný pro balkony v městské zástavbě
Prohlédnout sortiment grilů