K oslavám Vánoc a konce roku patří i kapka opravdu skvělého vína
12. 12. 2022
Většina z nás bude letošní vánoční čas a Silvestra trávit v teple a bezpečí svého domova. Ale to vůbec neznamená, že bychom na pomyslnou cestu do dalekých krajů nemohli poslat aspoň naše chuťové pohárky. Každý den jinam. S kvalitními víny z různých koutů světa, kterých pro vás máme v nabídce Mountfieldu čtyřiadvacet druhů, to jde jedna radost. Navíc jsou nyní pro naše stálé zákazníky za velmi výhodné Věrnostní ceny.
Ke břehům Dunaje
Začít můžeme hned za humny s lahvičkou skvělého bílého z malého rakouského vinařství Ferdinand Mayr. Pan Mayr je vystudovaný konzervatorista, výborný hráč na akordeon a vinařský samouk, který se vypracoval až na dlouholetého lektora Rakouské vinařské akademie. A v roce 1994 byl vyhlášen nejlepším rakouským znalcem vín. Svůj životní sen pěstovat a vyrábět vlastní vína si splnil v roce 2009, kdy si pronajal několik menších vinohradů severně od dolnorakouského města Krems na břehu Dunaje. Z nabídky vinného sklípku Mountfieldu si můžete na ochutnání, nebo jako dárek pro své blízké, pořídit hned tři jeho prvotřídní bílá vína: Riesling Exklusiv, Grüner Veltiner a Grüner Veltiner Exklusiv. Vína pan Mayr neprodukuje mnoho, je proto vzácnější, autentické a vyhledávané skutečnými fajnšmekry.
Poučení Američané
A teď se připoutejte, frčíme do Severní Ameriky. Letadlem je to osm hodin, ale nám stačí pár vteřin, jen co odzátkujeme další lahev mimořádného vína, tentokrát z USA. Víno tam začali pěstovat už první osadníci někdy v 16. století. Dlouhou dobu je nechávali zrát v nevalných dubových sudech, mělo těžké dubové aroma a zmlsaným Evropanům nijak nevonělo. Brutální marketing se sice snažil konzumenty přesvědčit, že tak má váno chutnat, ale marně. Teprve v sedmdesátých letech minulého století došlo k revoluci, a to díky příchodu řady francouzských investorů, kteří začali do USA dovážet své odrůdy i výrobní postupy. Dnes se po celé unii pěstuje víno na 450 tisících hektarech. Nejslavnější oblasti najdeme na Západním pobřeží, zejména ve slunné Kalifornii, v Oregonu a ve Státu Washington. A právě ze S. Washingtonu, konkrétně z vyhlášeného vinařství Two Vines Winery, k nám do vinotéky Mountfieldu doputovala skvělá vína Chardonnay, Merlot a Cabernet Sauvignon. Jejich charakteristikou je vyvážená chuť a aroma. Zkuste je překulit na jazyku, budete hodně mile překvapí.
Mezi horami a oceánem
Náš vánoční degustační výlet pokračuje dalekým skokem na jihoamerický kontinent, do jedné z nejznámějších vinařských oblastí, do údolí Colchagua v Chile. Tady, na úpatí pohoří And a jen pár kilometrů od pořeží Tichého oceánu, má 95 hektarů vinic rodina Bisquerttových. Půda pod zdejšími vinohrady je stará více než 200 milionů let a obsahuje unikátní směs aluviálních naplavenin, vulkanický popel a zvětralý granit. Vládne tu klima téměř středomořské, letní teploty dosahují až 33 °C a zimní nepadají pod nulu. Společnost Bisquertt Winery dnes exportuje svou produkci do 30 zemí světa a jejich vína jsou měřítkem pro kvalitu vín v celé Chile. Ve vinotéce Mountfieldu si můžete vybírat hned z devíti jejich červených, bílých a růžových vín La Joya a Petirrojo.
Z nejlepší vinice světa
Chvilku v Latinské Americe ještě zůstaneme. Přeskočíme Andy a vstoupíme do Argentiny. Tady, jižně od města Mendoza, leží dohled zasněženým horským vrcholům Valle de Uco, které bylo v roce 2022 uvedeno do Síně slávy nejlepších vinic světa. V tomto údolí, působí vinařství Santa Julia, které po tři generace patří rodině Zuccardi. Zkuste ve vinotéce Mountfieldu sáhnout po jejich suchém a tmavě rubínovém vínu Malbec Plus. Je to špičkové víno…
Třtinový zázrak
Když už jsme na jihu amerického kontinentu, byla by škoda neudělat malou odbočku do Karibiku. Kdo byl někdy třeba v Dominikánské republice, určitě s nadšením vzpomíná na místní rozesmáté průvodce, kteří neudělali ani krok bez lahve koly a kanystru s místní chloubou, ze kterých turistům mixovali drinky od rána do večera. Tam, kde se daří cukrové třtině, se prostě odjakživa pálí a konzumuje i dobrý rum. V nabídce Mountfieldu si můžete na pomyslný předvánoční trip do tropického ráje zvolit některý z výtečných dominikánských rumů Barceló Gran Anejo nebo Hispánico PX nebo proslulý venezuelský rum Diplomático Mantuano. Jsou i skvělým dárkem pod stromeček nebo k nějakému výročí. Při pozvolné degustaci v nich objevíte celou škálu jemných chutí a vůní, které se do nich dostaly díky velmi rafinovaným a složitým výrobním postupům. Poznáte například vůni exotického ovoce, citrusů, broskví dřeva, bylin, karamelu či vanilky.
Bubliny od Mistrů
Z daleké cesty se vracíme do Evropy. Vítá nás Itálie a její mistrovská vína ze severu země. Rodinné vinařství Cantine Pirovano, věhlasná La Prima nebo Val D´Oca, sdružení asi 600 malých venkovských pěstitelů. Co jméno, to ve vinařském světě pojem a legenda. Při výběru nejlepších vín do našeho vinného sklepa Mountfield se opíráme o názor prezidenta Asociace someliérů ČR, Martina Pastyříka. A protože jsme v závěru naší degustační cesty a blíží se konec roku, zajímalo nás, jakými „bublinkami“ bychom si mohli přiťuknout na Silvestra. Pan Pastyřík má pro nás hned čtyři tipy z produkce výše jmenovaných vinařství: skvělé šumivé Spumante Brut a tři vynikající Prosecco Extra dry, bílé i růžové. Tak na zdraví. Krásné vánoční svátky a vše nejlepší v novém roce.
Začít můžeme hned za humny s lahvičkou skvělého bílého z malého rakouského vinařství Ferdinand Mayr. Pan Mayr je vystudovaný konzervatorista, výborný hráč na akordeon a vinařský samouk, který se vypracoval až na dlouholetého lektora Rakouské vinařské akademie. A v roce 1994 byl vyhlášen nejlepším rakouským znalcem vín. Svůj životní sen pěstovat a vyrábět vlastní vína si splnil v roce 2009, kdy si pronajal několik menších vinohradů severně od dolnorakouského města Krems na břehu Dunaje. Z nabídky vinného sklípku Mountfieldu si můžete na ochutnání, nebo jako dárek pro své blízké, pořídit hned tři jeho prvotřídní bílá vína: Riesling Exklusiv, Grüner Veltiner a Grüner Veltiner Exklusiv. Vína pan Mayr neprodukuje mnoho, je proto vzácnější, autentické a vyhledávané skutečnými fajnšmekry.
Ferdinand Mayr je stejně vášnivým muzikantem, jako vinařem.
Poučení Američané
A teď se připoutejte, frčíme do Severní Ameriky. Letadlem je to osm hodin, ale nám stačí pár vteřin, jen co odzátkujeme další lahev mimořádného vína, tentokrát z USA. Víno tam začali pěstovat už první osadníci někdy v 16. století. Dlouhou dobu je nechávali zrát v nevalných dubových sudech, mělo těžké dubové aroma a zmlsaným Evropanům nijak nevonělo. Brutální marketing se sice snažil konzumenty přesvědčit, že tak má váno chutnat, ale marně. Teprve v sedmdesátých letech minulého století došlo k revoluci, a to díky příchodu řady francouzských investorů, kteří začali do USA dovážet své odrůdy i výrobní postupy. Dnes se po celé unii pěstuje víno na 450 tisících hektarech. Nejslavnější oblasti najdeme na Západním pobřeží, zejména ve slunné Kalifornii, v Oregonu a ve Státu Washington. A právě ze S. Washingtonu, konkrétně z vyhlášeného vinařství Two Vines Winery, k nám do vinotéky Mountfieldu doputovala skvělá vína Chardonnay, Merlot a Cabernet Sauvignon. Jejich charakteristikou je vyvážená chuť a aroma. Zkuste je překulit na jazyku, budete hodně mile překvapí.
Působivý pohled na jednu z vinic v Columbia valley ve Státě Washington.
Mezi horami a oceánem
Náš vánoční degustační výlet pokračuje dalekým skokem na jihoamerický kontinent, do jedné z nejznámějších vinařských oblastí, do údolí Colchagua v Chile. Tady, na úpatí pohoří And a jen pár kilometrů od pořeží Tichého oceánu, má 95 hektarů vinic rodina Bisquerttových. Půda pod zdejšími vinohrady je stará více než 200 milionů let a obsahuje unikátní směs aluviálních naplavenin, vulkanický popel a zvětralý granit. Vládne tu klima téměř středomořské, letní teploty dosahují až 33 °C a zimní nepadají pod nulu. Společnost Bisquertt Winery dnes exportuje svou produkci do 30 zemí světa a jejich vína jsou měřítkem pro kvalitu vín v celé Chile. Ve vinotéce Mountfieldu si můžete vybírat hned z devíti jejich červených, bílých a růžových vín La Joya a Petirrojo.
Slavné vinařské údolí Colchagua se táhne v délce 33 km až k Tichému oceánu.
Z nejlepší vinice světa
Chvilku v Latinské Americe ještě zůstaneme. Přeskočíme Andy a vstoupíme do Argentiny. Tady, jižně od města Mendoza, leží dohled zasněženým horským vrcholům Valle de Uco, které bylo v roce 2022 uvedeno do Síně slávy nejlepších vinic světa. V tomto údolí, působí vinařství Santa Julia, které po tři generace patří rodině Zuccardi. Zkuste ve vinotéce Mountfieldu sáhnout po jejich suchém a tmavě rubínovém vínu Malbec Plus. Je to špičkové víno…
Valle de Uco v Argentině a nejlepší vinice světa.
Třtinový zázrak
Když už jsme na jihu amerického kontinentu, byla by škoda neudělat malou odbočku do Karibiku. Kdo byl někdy třeba v Dominikánské republice, určitě s nadšením vzpomíná na místní rozesmáté průvodce, kteří neudělali ani krok bez lahve koly a kanystru s místní chloubou, ze kterých turistům mixovali drinky od rána do večera. Tam, kde se daří cukrové třtině, se prostě odjakživa pálí a konzumuje i dobrý rum. V nabídce Mountfieldu si můžete na pomyslný předvánoční trip do tropického ráje zvolit některý z výtečných dominikánských rumů Barceló Gran Anejo nebo Hispánico PX nebo proslulý venezuelský rum Diplomático Mantuano. Jsou i skvělým dárkem pod stromeček nebo k nějakému výročí. Při pozvolné degustaci v nich objevíte celou škálu jemných chutí a vůní, které se do nich dostaly díky velmi rafinovaným a složitým výrobním postupům. Poznáte například vůni exotického ovoce, citrusů, broskví dřeva, bylin, karamelu či vanilky.
Stvoly cukrové třtiny dorůstají na plantážích až do výše šesti metrů.
Bubliny od Mistrů
Z daleké cesty se vracíme do Evropy. Vítá nás Itálie a její mistrovská vína ze severu země. Rodinné vinařství Cantine Pirovano, věhlasná La Prima nebo Val D´Oca, sdružení asi 600 malých venkovských pěstitelů. Co jméno, to ve vinařském světě pojem a legenda. Při výběru nejlepších vín do našeho vinného sklepa Mountfield se opíráme o názor prezidenta Asociace someliérů ČR, Martina Pastyříka. A protože jsme v závěru naší degustační cesty a blíží se konec roku, zajímalo nás, jakými „bublinkami“ bychom si mohli přiťuknout na Silvestra. Pan Pastyřík má pro nás hned čtyři tipy z produkce výše jmenovaných vinařství: skvělé šumivé Spumante Brut a tři vynikající Prosecco Extra dry, bílé i růžové. Tak na zdraví. Krásné vánoční svátky a vše nejlepší v novém roce.
I na těchto svazích v oblasti Veneto zrají hrozny na výrobu šumivých vín Prosecco z nabídky Mountfieldu.
Mohlo by vás zajímat
Tipy pro vás
240 Kč
240 Kč
240 Kč