Je nejvyšší čas na letní prořez stromů a keřů!
20. 7. 2018
(aktualizováno 25. 4. 2023)
Nastala doba letního prořezu ovocných stromů
Včasný a správně udělaný prořez zbaví strom větví, které nepřispívají produkci ovoce. Navíc prosvětlí korunu, což zvyšuje kvalitu úrody a omezuje růst cizopasných mechů a hub. Bez řezu by koruna uvnitř zhoustla větvemi, přetížený strom by pak plodil jen po obvodu.
Od výchovy po zmlazení
V průběhu života ovocného stromu se provádějí tři druhy řezů. V prvních čtyřech až pěti letech je to tzv. výchovný řez, který vytvaruje správně korunu. U vzrostlých stromů v období plodnosti se dělá udržovací řez pro rovnováhu mezi růstem stromu a optimální úrodou. U starších stromů se pak doporučuje řez zmlazovací, který zlepší jeho vitalitu a zvýší kvalitu plodů.Jednoruční zahradní nůžky Patriot R60 mají dvě čepele z velmi kvalitní kované německé oceli a bezpečnostní pojistku. Zvládnou střih větví do průměru 2,2 cm, ale klidně s nimi nastříháte i květiny či byliny. Díky ergonomicky tvarovaným rukojetím se budou dobře držet i ženské ruce. Speciální fluoroplastový povlak Xylan s velmi nízkým koeficientem tření umožní snadné proniknutí do dřeva a hladký, čistý, šetrný střih. Navíc účinně chrání proti korozi a výrazně prodlužuje životnost.
Co řezat v létě a co nechat na zimu?
Podle druhu ovocného stromu může prořez probíhat dvakrát do roka: v zimě nebo časně na jaře a potom v létě po sklizni. Zimní řez jabloní a jiných jádrovin v době vegetačního klidu podpoří růst výhonů. Využívá se také na vytvarování koruny mladých stromů či na zmlazení stromů dospělých.Letním řezem se odstraňují nepotřebné výhony a krátí zbytečně dlouhé větve. Výsledkem je bohatší a kvalitnější úroda. Probíhá buď před sklizní (podpora tvorby květních pupenů v červenci), nebo po sklizni, zhruba od poloviny srpna do poloviny září.
U jádrovin (jabloně, hrušně) se dělá zimní řez, u peckovin (broskve, meruňky, švestky, třešně, višně) letní řez hned po sklizni.
Jak na to?
U ovocných stromů nejdříve odstraníte křižující se a nadbytečné větve. Pak zkrátíte dlouhé větve, které chcete přinutit k plodnosti. U stromkových rybízů či angreštů stačí vždy koncem léta zkrátit o třetinu výhony směřující kolmo nahoru. Keře malin a ostružin je potřeba ořezat u země.Základní principy prořezávání:
- Udržet rozumný poměr mezi vzrůstem stromu, vytvářeným hlavními větvemi, a jeho plodným obrostem.
- U korun orientovaných na výšku tvarovat hlavní větve tak, aby pravidelně vyplnily celý objem koruny.
- U korun orientovaných na šířku směrovat hlavní větve vodorovně – pak pomaleji rostou a lépe nasazují na plod.
- Řez vést tak, aby po uzdravení splynul s původní větví a nezůstaly pahýly.
- Silné větve řezat natřikrát, aby nehrozilo podélné rozštípnutí pod váhou větve: napřed větev naříznout do půlky zespoda asi 10 cm od místa, kde ji chcete uříznout. Potom ji naříznout shora ještě o kus dál a odstranit. Vznikne tak zalomený pahýl, který půjde bezpečně a čistě odříznout v požadovaném místě.
- Starý zanedbaný strom zmlazovat postupně v průběhu několika let - jinak vyžene spoustu větví, ale žádné květní pupeny.
- Výsledný řez musí být hladký a čistý. Větší řezné rány byste měli ošetřit stromovým balzámem nebo štěpařským voskem, aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a vysychání
Čím prořezávat?
Určitě budete potřebovat pilku a zahradnické nůžky, případně teleskopický prořezávač větví. Pilka odstraní silné větve, s vysokou korunou si poradí teleskopický prořezávač. Na zastřihávání tenčích větví užijete zahradnické nůžky.Větve do průměru 2,5 cm zvládnou klasické jednoruční nůžky, na ty silnější se vyplatí použít dvouruční nůžky s prodlouženou rukojetí. Pohodlnou práci umožní nízká hmotnost a vyvážená ergonomie nůžek, díky které dobře sednou do ruky. Základem jsou ovšem čepele z kvalitní oceli s nepřilnavou úpravou, umožňující hladký, čistý a šetrný střih.
Zdá se vám to všechno složité? Nebojte, určitě to zvládnete – stačí se řídit výše naznačenými základními pravidly a vsadit na kvalitní nástroje.