Jak správně pít a jak archivovat víno

Abyste si opravdu naplno užili všechny vlastnosti vína, vychutnávejte jej všemi smysly – zrakem, čichem i chutí – a pomalu. Níže uvádíme obecné střední hodnoty doporučovaných teplot vína. Kvalitním, silným vínům však neuškodí teplota vyšší: u bílého o 1 °C, u červeného až o 6 °C (podle obsahu taninu).
Jak správně pít a jak archivovat víno

Jak pít bílé a růžové víno 

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán s rozšířeným dnem a zúženým hrdlem na vyšší stopce, objem 200–400 ml

  • Správná teplota při podávání vína: 7 °C

  • Správná teplota při konzumaci: 9 - 11 °C *

  • Servírování: Bílá vína se pro udržení nízké teploty doporučuje servírovat v nádobě s ledem nebo chladicím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.

Jak pít červené víno

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán nebo široký sklenka Balon na vyšší stopce, objem 400 – 600 ml

  • Správná teplota při podávání vína: 10 – 12 °C

  • Správná teplota při konzumaci: 12 - 14 °C *

  • Servírování: U červených vín se provádí tzv. dekantace. Víno se při ní přelije do karafy, čímž se provzdušní a harmonizuje. Navíc můžete oddělit případný sediment. Pokud nemáte karafu, nechte víno alespoň „vydýchat“ v otevřené láhvi. Dekantace by měla trvat alespoň půl hodiny, u starých robustních vín však klidně až dvanáct hodin.

Jak pít šumivé víno

  • Vhodné sklo: úzká a vysoká sklenka tvaru Flétna o objemu 150 - 250 ml., která nechá vyniknout řetízkování bublinek ze dna

  • Správná teplota při podávání vína: 5 °C

  • Správná teplota při konzumaci: 7 – 9 °C

  • Servírování: Šumivá vína by se pro udržení nízké teploty měla podávat v chladicím kbelíku s ledem a vodou.

Jak správně skladovat víno

Pokud máte doma tmavý vinný sklep, kde je stabilní teplota okolo 11 °C a vlhkost kolem 65 %, máte vyhráno. Řešení však existuje i pro ostatní. Tím druhým nejlepším je samozřejmě domácí vinotéka. Na kratší dobu se ale obejdete i bez ní. 1 – 2 láhve bílého vína, které vypijete v řádu týdnů, můžete skladovat v horní polici lednice. Jestliže máte lahví více nebo víno červené, je vhodnější chladná komora. Teplota v ní může být i trochu vyšší, důležité je, aby byla stálá, protože vínu škodí hlavně teplotní výkyvy a světlo – na to postačí uzavřený karton či alespoň tmavý obal. Je také třeba chránit ho před pachy, které proniknou korkem.
Pokud máte vína s korkovým uzávěrem, musí být skladována vleže, aby byl korek smáčený vínem a nevysychal. Díky tomu nezmenšuje objem a tím pádem nepustí k vínu vzduch – oxidace by ho znehodnotila.

Jak správně archivovat víno

Archivace se od skladování liší časem a hlavně přísnějším dodržováním podmínek skladování. Může trvat 3 roky, ale klidně i 10 let a více, záleží na odrůdě, kvalitě, obsahu kyselin a alkoholu ve víně. Po celou dobu však víno musí být uskladněno vleže, v temnu a v konstantní teplotě v rozsahu 10 – 12 °C.
U vín neplatí čím starší, tím lepší. Největší alchymií je však odhadnout, kdy je víno „na vrcholu“. Víno zrající v láhvi totiž prochází různými fázemi. Pro mladé víno z loňského roku je typický ovocitý buket a svěží kyselinka. Zralé víno se „zakulatí“, má harmonickou, plnou chuť i vůni. Pokud křivku zrání špatně odhadnete a s dobou archivace to přeženete, ztratí přestárlé víno svou bohatost a působí plochým, prázdným dojmem. Jak tedy poznat, kdy je ta správná chvíle láhev otevřít?
Většina jakostních a kabinetních vín se konzumuje relativně mladých, maximálně 3 roky po sklizni. U výběrů z bobulí, ledových a slámových vín činí doba zrání alespoň 3 roky u a u pozdních sběrů a výběrů z hroznů 3 - 6 let. Obecně platí, že při vyšší teplotě skladování zraje víno rychleji a že bílé víno zraje v láhvi rychleji než červené. Záleží ale také na vaší chuti. Pokud máte raději svěží, ovocitá vína, můžete samozřejmě i ta kvalitní konzumovat hned po zakoupení. Jestliže dáváte přednost těžkým, plným vínům, můžete si počkat, než vám ve vinotéce dozrají.

Jaká vína archivovat

Základním předpokladem pro uchování vína v archivu je kvalitní ročník a kvalitní zátka, která nebude propouštět vzduch. K archivaci jsou vhodná vína s vyšším obsahem alkoholu (alespoň 12 %) a kyselin, protože to brání rozvoji mikroflóry obsažené ve víně. Důležitý je také odpovídající obsah volné kyseliny siřičité, která chrání víno před oxidací.
K odrůdám s vyšším množstvím kyselin patří Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské bílé, šedé i modré, Cabernet Sauvignon či Zweigeltrebe. Potenciál k opravdu dlouhodobému skladování mají vína portská či burgundská a harmonická vína dobrých ročníků od renomovaných vinařů. Top kvalitu pak představují kvalitní vína z oficiálně klasifikovaných francouzských vinic (Grand Cru Classé) či oblasti Sauternes.
Nevhodné pro delší uchování jsou potom odrůdy Müller-Thurgau či Veltlínské červené rané, které naopak díky rychlému zrání oceníte třeba v podobě svatomartinského vína. Nevyplatí se skladovat ani levná vína ze supermarketů a vůbec vína nekvalitní.

Potenciál zrání až 6 let mají třeba tato vína:

  • Sauvignon Blanc, La Joya, Gran Reserva

  • Chardonnay, La Joya, Gran Reserva

  • Cabernet Sauvignon, La Joya, Gran Reserva

  • Cabernet Sauvignon Bushvine

  • Carmenere, La Joya, Gran Reserva

  • Syrah Gran Reserva Premium

  • Merlot Winemakers Collection

Ostatní také zajímá

Průvodce výběrem vín
Průvodce výběrem vín
Vinotéka není jen prosklená lednice
Vinotéka není jen prosklená lednice

Mohlo by vás zajímat

Bílá vína
Růžová vína
Červená vína
Šumivá vína
Sklenice na víno

Tipy pro vás

Grüner Veltliner Exklusiv semi-sweet
240 Kč
Riesling Exklusiv
240 Kč
Riesling Exklusiv semi-sweet
240 Kč
Petirrojo Chardonnay Reserva
210 Kč
Grüner Veltliner Exklusiv
240 Kč
Sauvignon Blanc, Reserva, SOLECA
210 Kč

Kategorie článků